Werken vanuit een tuinkantoor: hier moet je op letten

Vanaf het moment dat Mark en Hugo begonnen met hun ‘slecht nieuws shows, droomde ik ervan. Een tuinkantoor. Niet meer werken aan de eettafel, met pubers om me heen en ontzettend veel afleiding. Rust en ruimte. Gelukkig deelde mijn man die droom, hij zag zichzelf in dat tuinkantoor ook wel lekker aanrommelen met zijn grote hobby natuurfotografie. Dat kantoor moest er zo snel mogelijk komen, maar waar beginnen we? Waar moet je op letten als je een tuinkantoor wilt? Dit zijn mijn tips:

De ruimte

We hebben heel wat uurtjes in de tuin staan wikken en wegen. En meten. Hebben we wel genoeg ruimte? Hoe pakken we het aan? Al snel schakelden we hulp in van een aannemer die met ons mee kon denken. Mijn eerste tip is dan ook: laat een goede tekening maken zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er uiteindelijk in je tuin komt te staan. Zo besloten wij al snel om het tuinkantoor op onze schuur te willen bouwen.

Check de regels

Voordat je begint met bouwen is het handig om te kijken of je een bouwvergunning nodig hebt. Hier zijn regels voor, het beste check je dit bij de gemeente. Veel informatie is online te vinden. In ons geval was het inderdaad nodig een vergunning aan te vragen. Dat kost tijd, maar better safe than sorry was ons motto.

Zorg voor isolatie

Ik ben een koukleum. En ik doe zittend werk. Als ik ergens een hekel aan heb is het teksten tikken met koude vingers. Een aangename temperatuur op mijn werkplek is voor mij ontzettend belangrijk. Een tuinkantoor moet voor mij dus aanvoelen als een echt kantoor. En niet als een koude schuur. De wanddikte van een tuinkantoor is belangrijk, hoe dikker, hoe beter de isolatie. Let daar op bij het maken van plannen of het bestellen van materiaal.

Wij legden dit als wens neer bij de aannemer. Hij zorgde voor een goed geisoleerde ruimte, met een verwarming. In de zomer is het wel wat warm, mogelijk laten we nog airconditioning plaatsen. Denk hier goed over na, er moet ook ruimte zijn om dit soort dingen nog toe te voegen.

Ventilatie

Als je in de winter in een dicht tuinkantoor zit te werken, is ventilatie belangrijk. Je moet ook frisse lucht krijgen; werken met hoofdpijn is niet fijn. In ons kantoor is een ventilatierooster geplaatst, en er is nog een kantelraam. Genoeg mogelijkheden om te ventileren.

WiFi

Als je geen grote tuin hebt, kun je proberen of je met WiFi-boosters in je kantoor op de WiFi van je huis kunt komen. Hier heb ik niet voor gekozen, het tuinhuis staat achterin de tuin, de afstand is te groot. Daarom hebben wij een kabel laten leggen, ik wil zeker zijn van stabiel internet.

Multifunctionele ruimte

Ons tuinhuis is geboren uit mijn vurige wens voor een eigen werkplek. Bij het inrichten heb ik er wel rekening mee gehouden dat het een multifunctionele ruimte moet zijn. Als de situatie verandert en ik toch weer wat vaker buitenshuis ga werken, is het fijn als de rest van het gezin de plek ook kan gebruiken. Daarom koos ik voor een lekkere relaxhoek en niet alleen een groot bureau. Dat bureau is overigens ook geen echt bureau, maar een tafel. Hier kunnen we in de zomer ook gezellig aan eten als het weer tijdens de barbecue ineens omslaat.

Ons tuinkantoor is nu ruim vijf maanden in gebruik. Ik heb er mijn laatste artikelen voor indebuurt geschreven, mijn eerste online lessen gegeven, verschillende meetings gehad en gewerkt aan deze website. Maar ook heerlijk op de bank gehangen op een zomeravond, netflix gekeken terwijl mijn zoon met zijn vrienden in de woonkamer een feestje had. Tijdens verjaardagen is het extra ruimte om visite te ontvangen. Middagje schilderen? Dan heb ik ineens een atelier in de tuin. We genieten volop van ons tuinkantoor!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *